1 2 3 4 5 6
Welkom bij VP&I
Wij staan voor kennis van waarde!

Octrooien voor ASA (1)

Medische toepassingen van acetylsalicylzuur (ASA)

Acetylsalicylzuur (ASA) is een van de meest bekende medicijnen dat sinds de ontdekking al meer dan honderd jaar wereldwijd gebruikt wordt voornamelijk tegen pijn, koorts en ontsteking.

ASA is een acetaatester van salicylzuur, dat een metabolisme is van salicine. Salicine is een farmaceutisch actieve glycoside die in wilgenbast voorkomt. Wilgenbastextract en wilgenbladeren werden al in de 5e eeuw voor Christus of eerder gebruikt voor pijnbestrijding.

Hoewel ASA zelf alsmede verschillende werkwijzen voor het bereiden daarvan, al bekend waren, is er in 1900 toch een Amerikaans octrooi Nr 644,077 verleend aan Felix Hoffmann van Hoffmann of Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co voor een bereidingswerkwijze  van ASA. Het bereide ASA product was zo zuiver en stabiel dat het geschikt was als geneesmiddel dat beter en prettiger was dan de in die tijd gangbare salicylaatpreparaten.

De Bayer compagnie begon rond 1898 hun ASA-producten onder de merknaam “Aspirine” op de markt te brengen op basis van onderzoek en ontwikkeling, eigen productieproces, marketing strategie en intellectuele eigendom management.

 

ASA medicijnen worden vandaag nog steeds gebruikt. Er worden zelfs nog steeds nieuwe ASA-formuleringen en nieuwe medische toepassingen van ASA ontdekt en ontwikkeld, ondanks de bekende bijwerkingen van ASA.

 

Naast nieuwe en inventieve bereidingswijzen kunnen bijvoorbeeld ook nieuwe samenstellingen, formuleringen, toedieningsvormen en toepassingen van bekende, chemische stoffen octrooieerbaar zijn. Zie octrooivoorbeelden van acetylsalicylzuur (ASA) van de Diensten: Diensten algemeen, Technologische ontwikkelingen, Intellectuele Eigendom, Competitive intelligence en Farmacologie.

 

W.F. Hermans schreef op 12 november 1960 in zijn brief dat aspirine voor hem een niet onaangename smaak aan een sigaret geeft en hoestbuien, maar geen verdovende werking.  Hermans vermeldde dat aspirine bij verhitting uiteenvalt in salicylzuur en azijnzuur, of het moest wezen dat het salicylzuur zich met een stof verbindt.

 

copyright 2004 - 2021 Vermeulen Patent & Intelligence | Disclaimer | Voorwaarden | Ontwerp en techniek door AlexIT